AKZO koppelingen

Vloeibare chemicaliën, zoals natriumchloride, chloor, natronloog, zoutzuur, natriumhypochloriet, ijzerchloride en andere waterbehandelingschemicaliën worden meestal vervoerd per tankauto. Deze producten worden via een slangverbinding gelost in een opslagtank. De hierbij gebruikte laad- en losslang is voorzien van een slangaansluiting die past op de bijbehorende tankaansluiting. Dit kan een draadstuk met losse flens, of een flenskoppeling met vaste flens zijn met Akzo buitendraad, die permanent bevestigd is op de vulleiding van de opslagtank. Deze twee aansluitstukken vormen samen de zogenaamde Akzo koppeling.

Gebaseerd op jarenlange logistieke ervaring heeft Akzo Nobel een speciale vulkoppeling ontwikkeld en gestandaardiseerd. Deze veilige, betrouwbare en eenvoudig bedienbare vloeistofdichte schroefkoppeling is algemeen bekend als de ‘Akzo-koppeling’. INNOCOL produceert deze koppelingen inmiddels al 15 jaar en heeft het aantal varianten uitgebreid naar meer dan 100. Wij hebben overgangsstukken van Akzo naar alle gangbare koppelsystemen.

De Akzo koppeling is leverbaar in twee uitvoeringen, namelijk DN50 en DN80. De DN50 Akzo koppeling is voorzien van een M88x8 schroefdraad, rechtsdraaiend. De DN80 Akzo koppeling is voorzien van een M110x8 schroefdraad, rechtsdraaiend. Beide Akzo koppelingen zijn gemaakt van corrosiebestendig zwart polyetheen (HDPE) en daarmee uitermate geschikt voor het laden en lossen van anorganische zuren, basen en zoutoplossingen, zoals hiervoor al genoemd. Alle aansluitstukken van de koppeling aan de losslang en aan de opslagtank moeten worden voorzien van een afsluitkap of stop om indringen van vuil te voorkomen.


Akzo koppeling met linkse draad voor natriumhypochloriet

Speciaal voor natriumhypochloriet is een Akzo koppeling ontwikkeld met linkse schroefdraad. Natriumhypochloriet reageert heftig met zuren onder vorming van giftig chloorgas. Men dient dus te vermijden, dat natriumhypochloriet in contact komt met zuren, omdat aanzienlijke hoeveelheden chloorgas kunnen vrijkomen. Chloorgas kan beschadiging van luchtwegen en longen veroorzaken.

Als extra veiligheid en ter voorkoming van ongewilde gebeurtenissen is specifiek voor het verladen van natriumhypochloriet de complete koppeling uitgevoerd in wit polyetheen (HDPE) en voorzien van linksdraaiende schroefdraad. Dit om te voorkomen dat een chauffeur per ongeluk natriumhypochloriet vermengd met zuren door aan te sluiten op de verkeerde tank. De koppeling past gewoon niet op de zwarte rechtsdraaiende Akzo koppeling. In Nederland is het gebruik van deze speciale koppeling zelfs wettelijk verplicht gesteld voor alle laad- en losplaatsen van natriumhypochloriet.

Opmerkingen:

  • Afdichtingen zijn verkrijgbaar in EPDM en Viton.
  • Voor de slangkoppelingen geldt dat deze uitsluitend met roestvast stalen veiligheidsklemschalen worden gemonteerd op de losslang